KELAB PENYOKONG PARTI HAIRAN METRO

13 February, 2011

Gempar!!! Tuntutan Penganut Kristian Supaya Media Prima dan Ustazah Siti Bahyah Minta Maaf

MCA: TV patut tak siar rancangan ada Siti Bahyah Feb 11, 11 7:55pm Kongsi 27 MCA mendesak kumpulan media terbesar Media Prima menghentikan dan mengelakkan penyiaran program berkaitan selebiti televisyen Siti Nor Bahyah Mahamood selagi beliau tidak memohon maaf kepada masyarakat Kristian ekoran kenyataan tentang hari Valentine.

Timbalan pengerusi biro publisiti MCA Loh Seng Kok berkata, Media Prima patut mengumumkan kumpulan itu tidak terlibat dengan kenyataan Siti Nor Bahyah yang didakwa berkata bahawa “maksiat, disko, 'couple-couple', bersunyi-sunyian" sebagai tradisi masyarakat Kristian.


malaysiakini interview loh seng kok 061108 05"Kedua-dua pihak, Media Prima dan Siti Bahyah patut segera meminta maaf kerana menyinggung sensitiviti masyarakat Kristian," katanya yang juga ahli jawatankuasa pusat dan majlis presiden MCA.


"Media Prima juga tidak patut membenarkan salurannya menyiarkan rancangan menentang kepercayaan agama lain dan sekiranya perlu, memeriksa kandungan ucapan pembicara berkenaan."


Pemuda Majlis Gereja-Gereja Malaysia (Pemuda CCM) hari ini menuntut Siti Nor Bahyah permohonan maaf atas kenyataanya yang "tidak bertanggungjawab", "mengaibkan" dan "amat menyakitkan hati" dan dibuat tanpa fakta yang dikaji teliti.


Sambil memberitahu bahawa sambutan itu tiada asas dalam ajaran Kristian, Pemuda CCM mendakwa Siti Nor Bahyah menggunakan ruang awam untuk mencerca ajaran lain dengan pandangan yang salah dan diperolok-olokkan sebagai fakta.


Urus pertembungan


Dalam satu kenyataan hari ini, Loh menyarankan, polis juga patut menyiasat kata-kata mencemar Siti Nor Bahyah - yang terkenal cadangan "urutan cakar harimau"- sebagai hasutan.


valentines day 200209 02Katanya, dakwaan yang dibuat selebriti rancangan agama dan motivasi itu langsung tidak berasas, dan berdasarkan pendirian individu yang jahil dan prejudis.


"Patut dimaklumkan bahawa hari Valentine merupakan acara komersial yang tidak berbeza dengan hari ibu, hari bapa dan hari guru.


"Tidak seperti Good Friday, Easter dan Krismas, hari Valentine bukan acara daripada kalendar Kristian oleh penganutnya.


suhaizan kaiatSementara itu, ketua penerangan Pemuda PAS Pusat Suhaizan Kaiat berkata isu Hari Valentine kini "semakin panas" setelah timbulnya rasa tidak puas hati pelbagai pihak.


"Perkara ini berlaku kerana kurangnya dialog antara agama dalam negara ini. Saya mengajak semua pihak mari kita berdialog mengatasi masalah ini.


"Kita tidak boleh biarkan pertembungan ini tidak diurus dengan baik. Pemuda PAS bersedia menjadi sekretariat dialog ini," katanya.

3 comments:

 1. Apa yang pasti sejarah tidak akan menipu... Memang bukan ajaran Islam... tetapi sambutan itu sebagai memperingati tarikh kematian seorang paderi kristian yang sanggup mengorbankan nyawanya atas dasar cinta yang dihalang oleh pemerintah.

  Jika ada pasal isu yang menyentuh sensitivi masyarakat Melayu dan Islam tiada siapa yang bangkit membantah... tapi jika perihal agama dan bangsa lain berduyun pelbagai pihak bangkit menentang...

  dimana suara pemimpin PAS dalam isu ini...

  ReplyDelete
 2. Pendita ingin mencadangkan supaya isu ini JANGAN DILAYAN!

  Setelah berjaya mengheret umat Islam membenci bangsanya melayu, membenci Rajanya...kini mereka ingin pergi setapak lagi untuk menimbulkan perpecahan agama pula.

  JANGAN DILAYAN

  ReplyDelete
 3. btul apa yg ustazah ckapkan ? btul la tuh...

  ReplyDelete